Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро  за подпомагане на

...
Европейската комисия ще отпусне 1 млрд. евро  за подпомагане на
Коментари Харесай

ЕК ще отпусне 1 млрд. евро за възстановяване на Турция след земетресението

Европейската комисия ще отпусне 1 милиарда евро  за подкрепяне на възобновяване на Турция след пагубните трусове в тази страна, съобщи през днешния ден председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен при започване на интернационална конференция за набиране на средства за поддръжка на Турция след трусовете от 6 февруари, съобщи Ройтерс.

 

Фон дер Лайен добави, че при земетресението са починали близо 50 000 души в Турция и прилежащата Сирия и, че това е най-голямото естествено злополучие в района от години.

 

" Милиони хора в този момент са бездомни и живеят в палатки ", добави тя при започване на конференцията.

 

" Трябва да се активизираме за възобновяване. Домове, учебни заведения и лечебни заведения би трябвало да бъдат възобновени, като се съблюдават най-високите стандарти за сеизмична сигурност. Водоснабдяването, канализацията и друга значима инфраструктура би трябвало да бъдат ремонтирани. Обществените услуги и предприятията се нуждаят от капитал, с цел да стартират още веднъж работа, тъй че хората да могат да изкарват прехраната си ", уточни председателката  на Европейска комисия.

 

Тя съобщи, че Еврокомисията ще похарчи още 108 млн. евро за филантропична помощ и ранно възобновяване в Сирия, с чийто президент Башар Асад Европейски Съюз няма дипломатически връзки поради войната, почнала през 2011 година

 

Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) пресметна " общата финансова тежест на бедствието, породено от земетресението " за Турция на към 103,6 милиарда $ и съобщи, че това възлиза на 9 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт на страната за 2023 година

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР